Kaas: geiten- en schapenkazen

Geiten- en schapenkazen van Catharinadal zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk.

Catharinadal helpt het in stand houden van drie typisch Belgische huisdieren Naast ons roodbont koeienras MRY verwerken we ook schapenmelk en geitenmelk. De schapenmelk komt van het melkschapenbedrijf "de Stalse Schans" van Willy Theunis www.destalseschans.be In dit bedrijf worden een honderdtal melkschapen gehoegeiten- en schapenkazend. De schapen behoren tot het beschermde ras "het Belgisch Melkschaap". Willy komt met de melk naar het Catharinadal en verwerkt dikwijls zelf zijn melk tot verschillende schapenkazen. De kazen worden dan verder geaffineerd in de kelders van onze kaasmakerij. Schapenmelk is minder scherp dan geitenmelk. De geitenmelk die verwerkt wordt op het Catharinadal komt van het Goerenhof uit Lummen. Koen Vanroye en bomma Mathilleke Luts proberen het beschermde geitenras " het Belgisch Hertegeit " nieuw leven in te blazen. Officieel is dit ras uitgestorven. Koen heeft overal bij hobbyisten de geitjes gaan opkopen en probeert zo terug een volwaardige kudde "Belgisch Hertegeit" op te bouwen.

Schapenmelk is minder scherp dan geitenmelk, wat resulteert in heerlijke kazen.

Ons gamma geiten-en schapenkazen bestaat uit:

Schapenkazen
Schapenkaas jong 5 weken tot 10 weken rijping
Schapenkaas belegen 3 maanden tot 6 maanden rijping, nog altijd snijdbaar en zacht van smaak
Schapenkaas oud rijping van meer dan een jaar
Limburgse pecorino harde kaas van het type pecorino. Het verschil tussen de Italiaanse pecorino en de Limburgse is het lagere zoutgehalte in de Limburgse en de zachtere smaak van de schapenmelk. Minimale rijping is 10 weken. Pecorino extra vanaf 6 maanden. Soms in voorraad tot 1 jaar. Overheerlijk op pasta's, salades en puur bij een glas rode wijn.
Pecorino met gebroken peper harde schapenkaas met gebroken peper,  minimaal 1 jaar gerijpt.
Koolputter zwart gekleurde "type pecorino" kaas van schapenmelk gemengd met  magere koemelk. Minimaal 1 jaar gerijpt.
Limburgse schapenkaas Schapenkaas van het goudse type. Jong vanaf 5 weken rijping, belegen na 4 maanden rijping, oud ongeveer 1 jaar (zelden voorradig)
Limburgse schapenkaas met kruiden oa. met gember-mierikswortel, mosterd, brandnetel, noten. Enkel verkrijgbaar op de Stalse Schans in Koersel-stal
Beringse witte ong. 1.5 kg, schapenmelk van uitstervend ras het "Belgisch melkschaap" . Jong is hij fris, zuur en licht brokkelig, rijp is hij lopend maar niet sterk, zonder de typische amoniakgeur.
Schapenrol witschimmel cilinder, liggend, van verse wrongel
Viltkaas een klein rond  witschimmelkaasje 150 g gemaakt van schapenmelk
Beringse witblauw natuurkorstkaas met witte  en blauwe schimmel.
Blauwe schimmelkaas van schapenmelk wordt in het voorjaar en in het najaar 1 keer gemaakt.
Zachte schapenkaas met natuurkorst gewassen korst kaas, zeer zacht en smeuïg
Woag vierkantige zachte schapenkaas gewassen in trappist Achel
Schapenbolleke verse schapenkaas gerold in kruiden, pepers of Griekse kruidenmengeling.
Verse schapenkaas verse kaas van schapenmelk, verpakt in potjes van ong. 125 g
Feta Ons aangeleerd door een Belg van Griekse afkomst uit Beringen. Een heerlijke witte schapenkaas, minimaal 3 maanden gerijpt. Vacuum verpakt met een beetje wei of in blokjes met olijven en kruiden op olie.
 
Geitenkazen
Geitenpiramide 200 g, zachte blauwschimmelkaas in de vorm van een piramide met enkel op de oppervlakte blauwschimmel. De kaas heeft een zachter en meer snijdbaar zuivel naarmate hij ouder wordt. Rijping minimum 2 tot maximum 6 maanden.
Piramide met gewassen korst mengeling van koemelk en geitenmelk piramidevormige kaas met een gewassen korst. Volgens het seizoen vast of zeer smeuïg.
Piramide witschimmel

een witschimmelkaas van 500g  van jong tot oud evolueert deze kaas  van krijtig fris zuur naar een vloeibaar aardachtige volle smaak.

Witschimmel van geitenmelk ong. 200 g., rechtopstaand cilindertje, de witte schimmel overdekt de oorspronkelijk blauwe schimmel, vrij pittig
Blauwe geitenrolleke 100 g, liggend cilindrisch kaasje met blauwschimmel. Het zuivel is wit. Jong (4 weken),is hij friszuur en brokkelig, belegen (6 weken) is het zuivel lopend en wordt het in vorm gehouden door de schimmel.
Hertegeitje een klein rond geitenkaasje 100g ,frisse smaak met een nog iets zurige kern. Gewassen in trappist Achel 
Hertebokje

klein rond geitenkaasje 100g ,zacht van structuur maar pittig van smaak. Gewassen in trappist Achel

Crottin rond  kaasje dat harder en pittiger wordt naarmate het ouder wordt. Zeer lang houdbaar.
Stupke oud geitenkaasje dat doet denken aan een kurken stop, zeer pikant.
Verse geitenkaas verpakt in porties van ongeveer 150g. Op aanvraag ook te verkrijgen in rollekes.
Geitenrolleke frisse verse geitenkaas gerold in kruiden. Te kiezen tussen een mengeling van Griekse kruiden of pepers.
   
De volgende geitenkazen zijn zo gemaakt en gerijpt dat ze een verassend  zacht aroma hebben. Ze worden gemaakt in blokken van 2 kg.
Geitenkaas jong geitenkaas met een rijping van 5 tot 10 weken
Geitenkaas belegen met een rijping van 3  tot 6 maanden
Geitenkaas oud ouder dan 8 maanden, brokkelig nog niet overdreven pittig
Geitenkaas met kruiden kaas die niet altijd voorradig is en die telkens een andere kruidenmengeling heeft. De rijping schommelt tussen 5 weken en 14 maanden.
Geitenkazen extra deze kazen worden op Catharinadal zo gemaakt dat het typische geitenaroma tot zijn volle recht komt. De kazen zijn rond met een doorsnede van 30 cm en een hoogte van 5 tot 8 cm.
Geitenkaas jong extra rijping van 5 tot 10 weken met een zacht zuivel.
Geitenkaas belegen extra rijping van 3 tot 6 maanden, nog net snijdbaar.
Geitenkaas oud extra rijping van meer dan een jaar. Zeer pikant en pittig.